Cryptocast | BNR

Cryptocast | BNR

BNR Nieuwsradio

Cryptocurrency are here to stay. Herbert Blankesteijn navigeert je wekelijks door al het cryptonieuws. Langs fans en haters, hypes en trends, winst en verlies.

De Cryptocast bestaat uit een A-deel en een B-deel. In deel A nemen Herbert Blankesteijn en Daniël Mol het belangrijkste cryptonieuws van de week door. Deze aflevering wordt ook wekelijks uitgezonden op BNR Nieuwsradio. De Cryptocast legt het doorgaans ingewikkelde cryptonieuws begrijpelijk uit en plaatst het in de context van de echte wereld, voorbij coins en blockchains. Wat zijn de belangrijkste headlines van de afgelopen week? Hoe kijken regeringen wereldwijd naar de ontregelende opmars van cryptovaluta? Welke bedrijven lopen voorop in deze revolutie? En hoe positioneert Nederland zich in al dit geweld?

Bert Slagter belt wekelijks in voor een prijsanalyse op de radio. Hoe staat het ervoor op de altijd bewegelijke cryptomarkt? Hoe interacteren Bitcoin, Ethereum en de andere munten met de rest van de financiële wereld? En welke impact heeft de rest van de economie juist weer op de cryptomarkt?

In deel B zoeken Herbert Blankesteijn en een co-host van dienst de verdieping op met één gast uit de wereld van cryptovaluta, economie of technologie. Hoe veranderen deze ontwikkelingen ons economisch verkeer van de toekomst?

Want: cryptovaluta worden steeds volwassener en zullen niet meer verdwijnen. Financiële instellingen bemoeien zich in steeds grotere mate met bitcoin. Inmiddels kan je niet alleen via gereguleerde cryptobedrijven, maar ook via traditionele beleggingsproducten beleggen in crypto. Daarmee krijgt Bitcoin een plek in het traditionele financiële systeem.

Ook andere blockchaintechnologie heeft een steeds grotere impact op onze samenleving. Grote groepen mensen krijgen toegang tot het financiële systeem door stablecoins, bitcoin of andere cryptovaluta. Dat geldt niet zo zeer voor de westerse wereld, maar juist voor alle landen daarbuiten. Adoptie van cryptovaluta stijgt het snelst in zogeheten 'lower middle income'-landen, vaak met onzekerheid op politiek of economisch vlak als ondergrond.

Centrale banken wereldwijd zitten ook niet stil. De uitrol van digitaal centrale bankgeld wordt steeds realistischer. Het ontstaan van een 'CBDC', in welk land of continent dan ook, is een direct gevolg van de revolutie die cryptovaluta teweeg heeft gebracht. Daarom doet de Cryptocast met open blik verslag van de verschillende overheidsprojecten die achter deze oude munten in een nieuw jasje zitten.

Met kritische interviews geeft de Cryptocast kleur en duiding aan de volatiele maar altijd kleurrijke cryptowereld.

Het team

Herbert Blankesteijn is oprichter en presentator van de Cryptocast. Vanaf 1982 doet hij verslag van de techwereld. Bitcoin behandelde hij voor het eerst in 2011, tijdens een uitzending van BNR Digitaal. Hij begon de podcast in februari 2018, samen met Madelon Vos en Boris van de Ven.

Daniël Mol is redacteur en co-host van de Cryptocast. Hij is sinds 2017 met Bitcoin bezig en kwam in 2021 bij het team van de Cryptocast.

Bert Slagter is co-host en de prijsanalist bij de Cryptocast. Hij schreef in 2021 het boek 'Ons Geld is Stuk', is host bij Satoshi Radio en analist bij kennisplatform Bitcoin Alpha.

 

Disclaimer

De inhoud van de Cryptocast is geen financieel advies. Beleg altijd op basis van je eigen overwegingen en onderzoek.

Categories: Technology

Listen to the last episode:

De cryptomarkt heeft het zwaar, want april was geen vrolijke maand en mei begint ook niet al te best. De koers van bitcoin verloor in totaal ruim 20%. Een stevig getal, maar ook niet ongewoon als je kijkt naar de historie. Opvallend is dat de Amerikaanse Bitcoin ETF's, twee maanden geleden nog dé reden voor de stijgende prijs, piepend en krakend tot stilstand zijn gekomen. De groei in de producten van o.a. BlackRock en Fidelity is er al een tijdje uit.

Een ander product van BlackRock doet het dan weer wel goed. Het BlackRock USD Institutional Digital Liquidity Fund (stop de tijd) is met 375 miljoen dollar in zes weken meteen flink te noemen. Het fonds tokeniseert obligaties en keert uit in stablecloins. Daar blijkt dus serieus vraag naar te zijn. Volgens CoinTelegraph staat er momenteel 1,4 miljard dollar aan getokeniseerde staatsobligaties uit.

Changpeng Zhao, oprichter en voormalig baas van cryptobeurs Binance, gaat vier maanden de gevangenis in. We kunnen het gerust bestempelen als een lichte straf, want Zhao zou onder meer de Amerikaanse wetten tegen witwassen hebben geschonden. Zijn bedrijf schikte voor ruim vier miljard in de VS en nu blijkt dat hij vier maanden moet brommen. Het is nog onduidelijk wat Zhao na zijn korte sabbatical gaat doen.

En ook Roger Ver, die ooit te boek stond als 'Bitcoin Jesus' zit in de problemen. Hij wordt aangeklaagd door de Verenigde Staten voor belastingontduiking. Hij begon ooit met het kopen van Bitcoin toen de koers nog onder één dollar lag. Hij investeerde in bedrijven als Kraken, Ripple en Blockchain.com en verloor die reputatie ook weer door Bitcoin Cash, een munt die zich in 2017 'afsplitste' van Bitcoin, te promoten. In 2014 zou hij staatsburger van Saint Kitts and Nevis zijn geworden, maar volgens de VS heeft hij toen zijn belastingzaken niet goed afgewikkeld. Er zou geen belasting zijn betaald over 131.000 bitcoin en dat gaat over bedragen in de orde van honderd miljoen dollar. 

Deze week in de Cryptocast

Paul Buitink, hij is chef van goudbedrijf Holland Gold en al heel lang bezig met bitcoin. We hebben het over de nieuwe bullmarkt in goud, die opkomt net nu bitcoin even op zijn retour is. En we hebben het over de overeenkomsten en verschillen tussen goud en bitcoin: ze reageren op dezelfde manier op variaties in de rente maar omgekeerd op geopolitieke onrust. En wat kun je makkelijker minen, goud of bitcoin? 

Met Herbert Blankesteijn bespreken we elke week de toestand van de crypto. Luister live donderdagochtend rond 9:20 in De Ochtendspits, of wanneer je wilt via bnr.nl/podcast/cryptocast

See omnystudio.com/listener for privacy information.

Previous episodes

  • 633 - Crypto Update: De cryptomarkt kan hoge koersen niet vasthouden 
    Thu, 02 May 2024
  • 632 - Goud én Bitcoin in een bullmarkt, waarom? En wat zijn de verschillen? | 322 B 
    Tue, 30 Apr 2024
  • 631 - Cryptowereld geschokt door grootschalige ingreep bij Bitcoin app | 322 A 
    Tue, 30 Apr 2024
  • 630 - Crypto Update: Block van Jack Dorsey komt met eigen miningchip, waarom? 
    Thu, 25 Apr 2024
  • 629 - Runes, een nieuwe generatie memecoins op Bitcoin? | 321 B 
    Tue, 23 Apr 2024
Show more episodes

More canadian technology podcasts

More international technology podcasts

Choose the genre of podcast